Mistä kunnissa jatkossa päätetään?

Mihin kunnanvaltuutettuja valitaan? Sote eli sosiaali- ja terveyspalvelut menevät kunnilta maakunnille; jääkö meille tehtävää?

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen kertoo Vantaan Keskustanaisten järjestämässä tilaisuudessa maakuntauudistuksesta ja tulevaisuuden kuntien tehtävistä Vantaan keskustanaiset kutsuivat ministeri Anu Vehviläisen kertomaan maakuntauudistuksesta ja kunnan tehtävistä vuoden 2018 jälkeen. Tilaisuus pidettiin Aurinkokiven monitoimitalossa Kivistössä 26.1.2017.


Vantaan Keskustanaisten puheenjohtaja Maija VanhanenKunnan lakisääteiset tehtävät vähenevät, mutta eivät katoa. Suurimmaksi tehtäväksi jää varhaiskasvatus, perusopetus ja toisen asteen koulutus. Edelleen pohdimme miten sisäilmaongelmat ratkaistaan ja miten resurssit riittävät.

Jatkossakin kunnissa päätetään maankäytöstä ja kaavoituksesta. Vantaa rakentuu hurjalla tahdilla, jopa liian hurjalla monen mielestä. Kivistö toimi tässä tilaisuudessa meille esimerkkinä kehäradan mahdollistamasta uusien kaupunginosien rakentamisesta, mutta paljon Vantaalla myös panostetaan vanhojen keskusten kehittämiseen (Myyrmäki, Tikkurila, Korso, Koivukylä, Kaivoksela, ...) ja samalla täydennysrakentamiseen.

Kunnat myös pyrkivät parantamaan kunnan elinvoimaa ja tarjoamaan kuntalaisille hyvinvointiin liittyviä palveluja, liikuntaa, harrastusmahdollisuuksia, kulttuuria ja muita vapaa-ajan toimintoja. Vaikka sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakunnille, on kunnalla silti merkittävä rooli terveyden edistämisessä ja eriarvoisuuden vähentämisessä. Elinvoimainen kunta huolehtii myös yritysten toimintaedellytyksistä, jotta yritykset loisivat uusia työpaikkoja ja kasvua.

Valtuutettujen tehtävä on siis edelleen tärkeä! Minä valtuutettuna kuuntelisin kuntalaisia, ja välittäisin tietoa virkamiehille. Tuon esille näkemykseni tavallisena kuntalaisena ja esitän kysymyksiä aiheista, joita en tunne.

Kirjoitan tähän blogiin lisää tekstejä niistä aiheista, jotka minua askarruttavat. Jos sinulla on jo mielessä jokin polttava ongelma, kysy kommenteissa tai Facebookissa (Maija Vanhanen Vantaan valtuustoon 2017 on tykkäys-sivuni)!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puhe Vantaan maa- ja asuntopoliittisista linjauksista

Miten vanhoja keskuksia kehitetään Vantaalla?

Joustoa päivähoitoon tuntiperusteisella laskutuksella